Jūros maršrutas baidarėmis Žadvainai – Kvėdarna

Jūros maršrutas baidarėmis  Žadvainai – Paragaudis – Pajūralis – Kvėdarna – Padievaitis – Palaivis plaukiamas 1 ar 2 dienas su nakvyne, ypač įdomus pavasarį, rudenį ir vasarą, esant aukštesniam vandens lygiui

Jūros maršrutas nuo pat aukštupio Žadvainų – tai plaukimas baidarėmis žmogaus rankos nepaliestu gamtovaizdžiu su kliūtimis, užvirtusiais medžiais, bebrų užtvankomis, siauru upeliu tarp meldų iki pat Aitros intako. Nuo Aitros žiočių upė išplatėja. Padidėja plaukimo greitis, nebėra užvartų, bet kliūčių: akmenų, brastų, rėvų, žygio metu sutiksit nemažai. Bet tai tik paįvairina kelionę, plaukti tikrai nebus nuobodu.

Baidariu marsrutas juros upes zadvainai - pajuralis - kvedarna su nakvyne, apgyvendinimas, Turistauk.lt

Plaukiant maršrutu Žadvainai – Kvėdarna, keliautoją džiugina miškai, didingi ąžuolai ir natūrali gamta, pilna įvairiaspalvių ir retų augalų. Jūros krantai vietomis gana aukšti, skardingi, su atsiveriančiomis atodangomis.

Lankytinos vietos prie Jūros upės Žadvainai – Kvėdarna

Turistų-lankoma-vieta-Gvaldų-koplyčia-koplyčioje-prie-Jūros-upėsLembo kaimo Alkos Kakta (šventvietė);

Lėgų ąžuolas – milžinas;

Stebuklinga Gvaldų (Drungeliškės) koplyčia – koplyčioje;

Retas centrinėje Žemaitijoje archeologijos paminklas – Paragaudžio pilkapiai;

Kryžius, skirtas 1964 m. vykdytos kryžių naikinimo akcijos atminimui;

Padievaičio piliakalnis, menantis kunigaikštį Gediminą su šventvietės akmeniu Velnio sostu.

Jūros maršrutas Turistauk.LT baidarėmis Žadvainai – Kvėdarna

Autostrada A1 Klaipėda – Kaunas, Žadvainai, Jūros upės aukštupys (Nr.0)Turistauk.lt baidariu marsruto schema Juros upe

144,5 km iki Nemuno, apie 100 km iki Tauragės, apie 65 km iki Balskų užtvankos, apie 42 km iki Pajūrio miestelio, apie 20 – 22 km iki Kvėdarnos, apie 12 km iki Paragaudžio liepto.

Jūros maršrutas Žadvainai - Paragaudis, Turistauk.LT

Žadvainai – pats Jūros aukštupys – žygio baidarėmis Jūros upe pradžia

Iki Padievaičio kaime esančios stovyklavietės Dobilų slėnis 22 km, iki Dovydo kaimo turizmo sodybos Visdžiaugų kaime apie 25 km..

Jūros mašrutas Žadvainai - Paragaudis su kliūtimis ir užvartomis, Turistauk.LT

Jūros upė gerokai papildyta intakėlių – Letauso, Kūlupalio, Plunkės, Rindės, pagražėja, sušniokščia rėvomis ir slenkstukais. Upės vaga siaura. Pakrantės apsuptos miškais, stebina didingų ąžuolų gausa.

Jūros maršrutas Žadvainai - Paragaudis - Dobilų Slėnis, Turistauk.lt

Vietos čia gražios, nepaliestos žmogaus rankos. Įsikurti nakvynei maršruto pradžioje sunku – visur natūrali gamta ir miškas, nėra įrengtų stovyklaviečių, bet sustoti trumpam poilsiui gražių ir ramių vietelių tikrai yra.

Jūros maršrutas ir baidarių nuoma su nakvyne prie upės Jūros, Turistauk.LT

Pasileidus žemyn upe, kelyje sutinkama keletas užvartų, per kurias baidarės nesunkiai perkeliamos ar, priklausomai nuo vandens lygio, surandamas praplaukimas. Įsrovena Margupalis, už puskilometrio – poilsiavietė, ties kuria žmogaus ranka suformuotas slenkstis.

Baidares su nakvyne, plaukimas Jūros upės baidarių maršrutu Žadvainai - Kvėdarna, Turistauk.LT

Kiek žemiau, Lėgų miško pakraštyje, prie pat kairiojo Jūros kranto, auga ąžuolas milžinas. Ir toliau keliautojus džiugina natūrali gamta pilna įvairiaspalvių augalų ant kurių šoka margaspalviai drugeliai.

Jūros maršrutas-Žadvainai-Kvėdarna su-nakvyne-nameliuose-Dobilų Slėnyje, Turistauk.LT

Už Deguvos upelio žiočių Jūra įsiremia į kalvą, Lembo kaimo žmonių vadinamą Alkos Kakta (šventvietė, alkakalnis).

Aitros – Jūros upių santaka

Jūros upė išplatėja. Padidėja plaukimo greitis, nebėra užvartų, bet kliūčių: akmenų, brastų, rėvų, žygio metu tikrai sutiksit nemažai.

Baidariu-nuoma-zemaitijoje-upe-jura-su-nakvyne-ir-stovyklaviete, Turistauk.LT

Grimzdai (Nr.2) Vos žemiau santakos su Aitra virš Jūros siūbuoja pirmasis, bet tikrai nepaskutinis, atnaujintas lieptas. Kabančiu lieptu žmonės keliauja į Gvaldų mišką, ten stovinčią Gvaldų (Drungeliškės) koplyčią (nuo upės apie 300 m).

Turistų-lankoma-vieta-Gvaldų-koplyčia-koplyčioje-prie-Jūros-upės, Turistauk.LT

Pasakojama, kad praėjusiame amžiuje čia apsireiškė Kristus, todėl žmonės šią vietą laiko stebuklinga. Čia esą galima išgyti nuo įvairiausių negalavimų. Ypač daug maldininkų suplūsta paskutinį birželio sekmadienį, kai čia laikomos šventos mišios.

Ties lieptu iš dešinės Jūron įsrovena Glivija, dar už 100 m įteka Gyvasis Šaltinis. Jūros vaga platesnė, geros vietos žvejoti ir pasigrožėti pakrantėse išsirikiavusiais jaunais, liemeningais ąžuolais.

Turistauk.lt-baidarės-su-vaikais-Jūros-upe-Paragaudis-Kvėdarna-su-nakvyne-stovyklavietėje

Paragaudis (Nr.3) Ties Paragaudžiu virš Jūros kabo dar vienas lieptas – “beždžionių” tiltukas per upę. Jo kairėje, vos keli šimtai metrų nuo upės, eglyno pakraštyje yra retas centrinėje Žemaitijoje archeologijos paminklas – Paragaudžio pilkapiai, kiek žemiau galima apžiūrėti kryžių, skirtą 1964 m. vykdytos kryžių naikinimo akcijos atminimui.

Baidarės-su-nakvyne-nameliuose-stovyklavietėje-Dobilų-slėnis-Turistauk.lt

Jūros maršrutas tęsiasi, upė teka tarp miškų, vagoje rėvos. Krantai vietomis gana aukšti, skardingi. Vietų sustojimui daugiau artėjant prie Kvėdarnos – Pajūralio tilto (Nr.4). Nuo tilto upė smagiai vingiuoja ir ritasi rėvomis, kol pasiekia Kvėdarnos miestelio rekreacinę stovyklavietę (Nr.5).

Juros-upes-baidariu-marsrutas-su-apgyvendinimu-stovyklaviete-pirtimi-ir-kubilu, Turistauk.LT

Maršruto pabaiga. Jei nakvynė suplanuota privačiame Turistauk.LT vienkiemyje Dobilų slėnis (Nr.6), dar teks, nusileidus nemažu slenkstuku prie Padievaičio piliakalnio, pairkluoti porą smagių kilometrų.

Stovyklavietės ant Jūros upės kranto

Dobilu-Slenis.-Nameliai-baidares-pirtis-kubilai-ant-Juros-upes-kranto1.) Kvėdarnos miestelio vieša nemokama stovyklavietė palapinių statymui (Nr.5 ) prie Padievaičio piliakalnio už 20 km nuo maršruto pradžios;

2.) privatus Turistauk.LT vienkiemis Dobilų slėnis (Nr.6) Padievaičio kaime su pavėsinėmis, vieta palapinių statymui, su nameliais už 22 km. nuo maršruto pradžios;

3.) poilsiavietė Palaivis (Nr.6) už 22 km nuo maršruto pradžios;

4.) Dovydo kaimo turizmo sodyba su apgyvendinimu už 25 km nuo žygio pradžios.

5.) Ligitos stovyklavietė su vieta palapinių statymu už 25 km nuo maršruto pradžios.

Tai 1 ar 2 dienų baidarių maršruto pabaiga, arba, leidžiantis baidarėmis pasroviui žemyn, baidarių maršrutas Jūros upe tęsiamas toliau iki Pajūrio miestelio dar apie 22 km ir tai yra tik tarpinė poilsio vieta.

Gal Jus sudomins kitas maršrutas?