Kulinarija gamtoje, receptai

Kulinarija gamtoje: sultingi šašlykai, avienos plovas, guliašas ar net žarijose kepti bananai

Tik truputi pasvajokite: smagiai visą dieną pramogaujate natūralioje Žemaitijos gamtoje, iriatės baidare Jūros upe, vakare išsikaitinate pirtelėje ar mėgaujatės burbuliuojančiame kubile, murktelėjate į upę…  O pakrantėje Turistauk.lt stovyklavietėje įrengtoje kepsninėje jau skrunda sultingi ir skanūs šašlykai, marinuoti Jūsų pačių, pagardinti šviežiai kapotomis žolelėmis su naminiu keptų pomidorų padažu! Ar gali būti kas geriau!

Kulinarija gamtoje, Turistauk.ltKeliaudami į gamtą su kompanija, ieškome receptų rafinuočiausių skonių savininkams: nuo paprastų ir greitai paruošiamų šašlykų iki sudėtingo ir išties šventinio patiekalo. Viskas tam, kad nustebintume draugus, pamalonintume mylimuosius ar patenkintume savo poreikius pagaminti kažką naujo. Paskaitykite Turistauk.lt išbandytus receptus prieš ruošdamiesi į gamtą iškylauti, gal ir jums patiks ir tiks, o gal gims idėja naujam – Jūsų – receptui.

Kulinarija gamtoje: naudinga informacija, receptai, padėsiantys paįvairinti Jūsų poilsį gamtoje

Kulinarija Turistauk.lt stovyklavietėje gamtoje, saslykai, kepsniai, kotletai

Šašlykų, kepsnių, kotletų – sultingų ir tobulų – gaminimo ypatumai gamtoje

Šašlykai, kepsniai, kotletai turi būti kepami 15 cm atstumu nuo įkaitusių žarijų.

Produktus marinuokite tik emaliuotame, moliniame arba stikliniame inde. Negalima mirkyti ir ruošti mėsos aliumininiam puode: šio metalo oksidai, sąveikaudami su kitais produktais ir skysčiais, gadina būsimo patiekalo skonį. Mėsa, žuvis ir paukštiena bei kiti produktai, kuriuos ruošiatės kepti ant iešmų arba grotelių, privalo būti tik šviežiausi. Verta rinktis sultingą, jauno gyvūno mėsą. Ant grotelių galima kepti viščiuką, žuvį ir kotletus.

Groteles ir iešmus paruoškite iš anksto: sutepkite aliejumi ir gerai įkaitinkite. Produktus pjaustykite taip, kad gabalai kepimui nebūtų dideli.  Gabalas turi būti maždaug 2-2,5 cm storio, nes kitaip jis tiesiog neiškeps. Visi gabalai turi būti vienodo dydžio.

Iešmus ant žarijų dėkite labai tankiai (arti vienas kito) – mažiau liepsnos riebalai – daugiau dūmų ir, atitinkamai, rezultatas – skanesni šašlykai. Ar šašlykai, kepsnys iškepė, tikrinama lengvai įpjaunant didžiausią / storiausią gabaliuką. Jeigu sultys permatomos – galima patiekti ant stalo. Jeigu rožinės – mėsa dar neiškepė. Jeigu sulčių nėra – atsitiko nepataisomas dalykas: Jūsų šašlykai išdžiuvo.

Negalima gaminti šašlykų naudojant pušies, eglės, kėnio, maumedžio, klevo, alksnio, uosio, tuopos, drebulės, šermukšnio, gluosnio ir akacijos medieną. Minėtos medienos degimo metu išsiskiria kancerogeninės medžiagos, patenkančios ant virš laužo kepamo maisto. Minimali minėtų malkų žala – neskanūs ir blogai kvepiantys šašlykai. Lietuvoje obelis – puikios medienos anglims šaltinis. Pakanka pridėti keletą vyšnios šakelių ir mėsa įgaus neįsivaizduojamo aromato.

Kulinarija gamtoje: receptai

Vienas iš dažniausiai gaminamų patiekalų pavasario / vasaros metu yra šašlykai. O receptas, greitas, patikimas ir išbandytas – šašlykai arbatos marinate. Gaunasi labai skanūs, sultingi ir labai gražios spalvos. Variantų internete kaip pagaminti pilna, bet čia pasidalinsiu savo pastebėjimais ir gaminimo niuansais, kodėl jie mums pavyksta tobulai.

Kulinarija gamtoje, šašlykai marinuoti arbatoje, Turistauk.lt

Šašlykai, marinuoti juodojoje arbatoje

1 – 1,5 kg. kiaulienos sprandinės
400 – 500 ml. labai stiprios juodos arbatos (užplikome ir laikome, kol susipjaustysime mėsą ir sudėsime prieskonius, o tada nupilame nuo arbatžolių)
2 – 4 svogūnai
prieskoniai -šviežiai malti juodieji, kvepiantieji pipirai, mėgstamos žolelės: čiobreliai, raudonėliai, kalendros ar petražolės, ar tiesiog pirkti, dovanoti ar pačių parsivežti rytietiški šašlykų, mėsos marinavimui skirti prieskoniai
druska, alyvuogių aliejus

Supjaustome mėsą vienodo dydžio gabaliukais. Beriame gausiai pasirinktų prieskonių. Pilame 2 – 3 valgomus šaukštus aliejaus, kuris padeda išsiskleisti prieskonių aromatui ir skoniui. Rankomis tolygiai prieskonius įmasažuojame į mėsą. Sudedame supjaustytus svogūnus, juos sumaigome ir pamasažuojame kartu su mėsa. Ir tik tada, kai jau mėsos gabaliukai gerai padengti prieskoniais ir svogūnų sultimis, pilame po truputi karštą juodą arbatą. Po truputi! Įpilame ir masažuojame rankomis, kol arbata susigeria. Tada vėl pilame, vėl masažuojame, dar pilame, dar masažuojame…. Arbatos pilame tiek, kiek mėsa gali sugerti, todėl jos kiekis yra labai skirtingas ir priklauso nuo mėsos kokybės, šviežumo ir t.t. Taip paruoštą mėsą, prieš tai pasūdę, galite kepti labai greitai, o jei marinuoti turite laiko 2 – 3 valandas, bus tiesios puiku.