Šašlykai, gaminame gamtoje

“Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž” – nemokama pdf knyga – tai dovana visiems, kas mėgsta iškylas ir draugų kompanijas, mėgsta eksperimentuoti su maistu, nebijo improvizuoti

Tik įsivaizduokite: smagiai visą dieną plaukiate baidarėmis, vakare jėgas atgaunate pirtelėje ar mobiliame kubile, išsimaudote upėje, o pakrantėje įrengtoje šašlykinėje jau skrunda sultingi ir skaniausi šašlykai, marinuoti Jūsų pačių, pagardinti šviežiai kapotomis žolelėmis ir naminiu padažu! Juk savas maistas būna dvigubai skanesnis!

Šiame leidinyje iš žurnalo „Aš Vyras“ kolekcijos Jūs rasite receptų, tinkančių rafinuočiausių skonių savininkams: nuo paprastų ir greitai paruošiamų šašlykų iki sudėtingo ir išties šventinio patiekalo. Jūs sužinosite, kokie marinatai ir padažai naudojami vienu ar kitu atveju, kokie produktų deriniai yra optimaliausi maistui virš anglių gaminti, kokių gudrybių galima imtis gaminant šašlykus, šašlykų atsiradimo istoriją ir daug kitos naudingos informacijos, padėsiančios Jums ištobulinti ir paįvairinti Jūsų poilsį gamtoje.

gaminame gamtoje - šašlykai
nuotraukos autorius: www.turistauk.lt

Šašlykų gaminimo ypatumai arba Teisingo ir sultingo šašlyko gamybos ypatumai

Šašlykai turi būti kepami 15 cm atstumu nuo įkaitusių žarijų, pageidautina naudoti ketaus šašlykinę.

Marinuoti produktus būtina emaliuotame, moliniame arba stikliniame inde. Negalima mirkyti ir ruošti mėsos aliumininiam puode: šio metalo oksidai, sąveikaudami su kitais produktais ir skysčiais, gadina būsimo patiekalo skonį.

Mėsa, žuvis ir paukštiena bei kiti produktai, kuriuos ruošiatės kepti ant iešmų arba grotelių, privalo būti tik šviežiausi. Verta rinktis sultingą, jauno gyvūno mėsą. Ant grotelių galima kepti viščiuką, žuvį ir kotletus.

Groteles ir iešmus pageidautina iš anksto sutepti aliejumi ir gerai įkaitinti. Mėsą gamybos proceso metu reikia retkarčiais apšlakstyti riebalais arba vandens ir citrinos, arba vandens ir marinato mišiniu (santykis 1:1).

Kad mėsa arba žuvis būtų sultingesni, ant šiltų šašlykų galima uždėti sviesto gabaliukų.

 Nereikia daryti labai didelių gabaliukų. Gabalas turi būti maždaug 2-2,5 cm storio, nes kitaip jis tiesiog neiškeps. Mėsą mauti ant iešmo reikia išilgai pluošto, mažesni gabaliukai turi atsidurti šonuose, didesni – centre.

Iešmus dėkite labai tankiai (arti vienas kito) – mažiau liepsnos riebalai – daugiau dūmų ir, atitinkamai, rezultatas – skanesni šašlykai.

Jeigu šašlykui gaminti renkatės kiaulieną, gabaliukuose neturi būti daug riebalų: lašiniai išsilydys, pradės svilti ir dėl to mėsa įgaus nemalonų skonį. Todėl geriausia riebalus nupjauti prieš kepant/marinuojant.

Svarbiausia – nedaryti iš mėsos armonikos. Pakanka tiesiog pradurti mėsa išilgai dvejose vietose. Stebėkite, kad mėsos gabaliukai nekabėtų ir nesitabaluotų. Tarp jų galite įdėti mažą svogūno arba saldžiosios paprikos gabaliuką. “Tarpines” reikia dėti taip, kad jų nesimatytų. Dažnai tose vietose, kur gabaliukai liečiasi, mėsa iškepa blogokai. Atskirdami gabaliukus vienus nuo kitų (“tarpinių pagalba”) Jūs tolygiau iškepsite mėsą. Kepimo proceso metu (kuomet mėsos poros užsidaro), sukinėti iešmus reikia ne daugiau 2-3 kartų, kad mėsa neišdžiūtų.

 Ar šašlykai iškepė, tikrinama lengvai įpjaunant didžiausią gabaliuką. Jeigu sultys permatomos – galima patiekti ant stalo. Jeigu rožinės – mėsa neiškepė. Jeigu sulčių nėra – atsitiko nepataisomas dalykas: Jūsų šašlykai išdžiuvo, galite drąsiai juos išmesti ir eksperimentuoti su kita porcija.

Negalima gaminti šašlykų naudojant pušies, eglės, kėnio, maumedžio, klevo, alksnio, uosio, tuopos, drebulės, šermukšnio, gluosnio ir akacijos medieną. Minėtos medienos degimo metu išsiskiria kancerogeninės medžiagos, patenkančios ant virš laužo kepamo maisto. Minimali minėtų malkų žala – neskanūs ir blogai kvepiantys šašlykai.

Idealiausia būtų naudoti sausą vaismedžių medieną. Abrikoso mediena suteikia mėsai švelnaus aromato ir saldoko skonio. Pietuose abrikosinės malkos – tai dažniausiai naudojama mediena. Obelis – puikios medienos anglims šaltinis. Slyvmedis gerai dega ir anglys būna stabilios, jis yra aromatingesnis nei obels mediena, tačiau ne tiek, kad konkuruotų su vyšnios mediena. Pakanka pridėti keletą vyšnios šakelių ir mėsa įgaus neįsivaizduojamo aromato!

www.asvyras.lt