Baidarių nuoma Lokysta

Baidarių nuoma Lokysta – Jūros intaku, plaukimas baidarėmis sudėtingas, sunkus, kilpomis ir per begalybę užtvarų

Baidarių nuoma Lokysta vykdoma tik ankstyvą pavasarį arba vasarą po gausių liūčių, potvynio metu.

baidarių nuoma Lokysta

Plaukimas baidarėmis Lokysta nuo Šilalės miesto iki žiočių su upe Jūra

Jog šleivojo lokiai ir Šilalės krašte, primena čia almanti upė Lokysta, Jūros kairysis intakas. Nors retame žemėlapyje pažymėta, ji nėra tokia jau menka. Iš pradžių mažutėlis upelis, prasidėjęs netoli Laukuvos,  vėliau aplankyti kaimai ir kaimeliai: Nevočiai, Leviškiai, Leviškių miškas, Dirkintai, Šėrikai, pasiekęs Šilalės miestą, upeliukas virsta visai nemaža, žygiams baidarėmis tinkama upe.

Lokystos vardas randamas dar 1394 m. Šiuos, senesnius ir ne tokius senus laikus mena keli prie upės išlikę piliakalniai, senkapiai. Pakrantes puošia dailios koplytėlės, senoliai medžiai ar puikūs skardžiai.

Upės ilgis 46 km, baseino plotas 166 km². Baidarių turizmui įdomiausia atkarpa Šilalė – santaka su Jūra apie 14 km., toliau irkluojama Jūros upe.

Lokysta  prasideda Laukuvos apylinkėse. Nuo versmių iki Šilalės teka į pietus, toliau pasuka į vakarus. Įteka į Jūrą 112 km nuo jos žiočių, 9 km į vakarus nuo Šilalės.

baidariu nuoma lokysta

Vidutinis nuolydis 183 cm/km, aukštupyje, apie 10 km atkarpoje – 350 cm/km. Vidutinis debitas aukščiau Virkulės 0,42 m³/s, žiotyse 2,12 m³/s.

 Plaukimas baidarėmis upe Lokysta tiems, kurie mėgsta ankstyvus pavasario potvynius, kurie nori išbandyti jėgas, įveikiant begalines medžių užvartas, bebrų sąnašas, rėvas, slenkstukus.

13,3 km iki santakos su Jūra. Šilalės – Kvėdarnos kelio tiltas. Maršruto pradžia.

Ties Šilale ir dar keletą kilometrų žemiau jos, Lokysta teka ramiai, mažai vingiuodama ir sukiodamasi. Kairėje – Lentinė.

10 km. Rubinavas

Tuoj už miesto priplaukiame pirmąjį didesnį kaimelį, įsikūrusį kairiajame upelio krante, ir pamatome didžiausią Lokystos žemupio įdomybę – Rubinavo piliakalnį, kuris dar vadinamas Šarūnkalniu. Šarūnkalnis apipintas gražiais padavimais.

baidariu nuoma Lokystos upe 

Seniau čia gyvenęs stipruolis milžinas, kunigaikštis Šarūnas. Jis buvęs užburtas ir tik naktimis, papūtęs į ragą, išvesdavęs iš piliakalnio požemių šarvais blizgančią savo kariuomenę. Kiti piliakalnį vadina Šarūno Kapu, nes jam mirus, buvo čia palaidotas, o kariuomenė kepurėmis ir sunešusi šį kalną – kapą. Į vakarus nuo piliakalnio garma trumputis upelis Šarūnas. Pradžią jam davusios Šarūno ašaros. O pravirkęs jis tada, kai grįžęs iš išvykos ir radęs pilį priešų sudegintą.

9 km. Rubinavo vandens malūno liekanos.

Užtvankos vietoje rėva. Stipresnė srovė.

Vanduo Rubinavo malūno girnas suko dar prieš kelis dešimtmečius. Po to šis technikos ir architektūros paminklas buvo gerokai apleistas. Sunyko ir padavimai. Tik pasakojama apie malūne gyvenusį velnią, kuris apgaudinėdavęs žmones.

8,6 km. Į upę atsiremia buvusio Rubinavo dvaro liepų alėja.

Tik puskilometris žemiau buvusio Rubinavo dvaro (pasakojama, kad šeimininkai turėjo didžiulį kiaušinio dydžio brangakmenį – rubiną ir iš čia kilęs vietovės pavadinimas) į Lokystą iš dešinės įsrovena nedidelis upeliukas Sausruva.

baidarių nuoma Šilalės rajone Lokysta

7,6 km. Dešinysis intakas – Sausruva.

O čia ir prasideda… Garmėdama vis greičiau ir greičiau, Lokysta virsta ištisine rėvų, nedidelių slenksčių virtine ir išlieka tokia iki žiočių. Nuolydis šiame ruože net 1,85 m/km.

4,6 km. Didelėje upės kilpoje dešiniajame Lokystos krante atodanga. Pasikeičia ir pakrantės. Vietoj lėkštokų krantų, apaugusių alksnynais, prieš akis išdygsta aukšti vaizdingi skardžiai, apaugę didingais ąžuolais ir eglėmis. Lokysta tampa tokia vingiuota, kad vienas posūkis keičia kitą, viena kilpa keičia kitą.

O kur dar gamtos kliūtys… Tai įspūdingas vandens kelias! Tokia pat garmanti, peršokusi per smagų slenkstuką, Lokysta pasiekia Jūrą.

0 km. Jūros ir Lokystos santaka.

Stovyklavietė, nakvynės vietos

plaukimas Turistauk baidarėmis upe Lokysta

Žygis Turistauk.lt dvivietėmis ar vienvietėmis baidarėmis tęsiamas toliau Jūros upe iki Kirnių apie 1 km., arba iki Tūbučių kaimo apie 6 km., arba iki Pajūrio miestelio rekreacinės stovyklavietės baidarių prieplaukos dar apie 8 km.

Jei planuojama nakvynė, geriausia palapines statyti Pajūrio rekreacinėje stovyklavietėje, kur turistų patogumui įrengtos pavėsinės su lauko baldais, suformuoti smėlio paplūdimiai, įrengtos tinklinio, krepšinio, futbolo aikštelės. Ką veikti ras ir mažieji turistai. Vaikams įrengta žaidimų aikštelė su sūpynėmis ir čiuožyklomis.

Nakvynei su palapinėmis galima apsistoti ir radus gražesnę pakrantę natūralioje gamtoje.

 Žvejyba, meškeriojimo vietos Lokystoje, sezonas upėje Lokysta

Lokystoje gaudomi upėtakiai, kiršliai, strepečiai, šapalai, kuojos, karšiai, lydekos, ešeriai, aukšlės, srovinės aukšlės. Geriausia meškerioti pavasarį ir ankstyvą rudenį. Upė Lokysta ir jos intakai įtraukti į neišnuomotinų vandens telkinių sąrašą. Žvejoti galima įsigijus Aplinkos ministerijos leidimą mėgėjiškai žūklei. Megėjiška žūklė Lokystoje draudžiama nuo spalio 1d. iki gruodžio 31 d.

Baidarių nuoma Lokysta tel.: +370 699 75546 Dženeta; +370 652 26904 Artūras

Gal Jus sudomins kitas maršrutas?